Vraag aan iemand om een roze dier te noemen en ze roepen Flamingo! Of heel misschien varken, maar veel verder komen ze waarschijnlijk niet. En dat terwijl er veel meer prachtige roze dieren op de aarde lopen. Wij zetten er 17 voor je op een rij met prachtige foto’s.

Haakbek

haakbek

De haakbek behoort tot de vinkachtige. Ze komen voor in de bosgordel rond de pool op het noordelijk halfrond. De mannetjes zijn roze gekleurd op de rug, kop, hals, buik en borst. De vrouwtjes zijn meer grijs en geel gekleurd.

Orthemis ferruginea

Orthemis ferruginea

De Orthemis ferruginea is een prachtig gekleurde libelle die voorkomt in Noord- en Zuid-Amerika. Hij verblijft in beekjes, sloten, vijvers of zwembaden, hij houdt namelijk van open water. De buik van de mannetjes is roze en rood, terwijl de vrouwtjes een oranje-bruine kleur hebben.

Axolotl

Axolotl 2

De axolotl is een geliefd diertje voor in het aquarium. Hier vind je de wit/roze variant, dit is eigenlijk een mutatie. In het wild (en dat is maar op één plek) zijn ze meer bruin/zwart gekleurd. Wil je meer weten lees dan onze lijst van weetjes over de axolotl.

Rode lepelaar

Rode lepelaar

Ze heten dan wel rode lepelaar maar de veren zijn toch echt roze gekleurd. Deze kleur krijgen ze net als flamingo’s door hun dieet van algen en wieren die carotenoïde bevatten, een roze kleurstof.

Roze sabelsprinkhaan

roze sabelsprinkhaan

De sabelsprinkhaan is normaal niet roze maar groen. Door een recessief gen genaamd Erythrisme zijn er ook roze exemplaren. Deze sprinkhanen komen overal ter wereld voor en in 2019 werd er ook een gespot in de Maashorst.

Desmoxytes purpurosea

Desmoxytes purpurosea

De Desmoxytes purpurosea wordt in het Engels ook wel de “Shocking pink dragon millipede” genoemd, wat vertaald naar choquerende roze draken duizendpoot. Ze worden ongeveer 3 centimeter lang en zijn pas recentelijk ontdekt (2007) in Thailand.

Flamingo

Flamingo

Natuurlijk mag de Flamingo niet ontbreken in het lijstje van roze dieren. Bij de geboorte hebben flamingo’s overigens een grijze kleur. Ze krijgen de roze kleur door hun dieet van ongewervelde dieren en bètacaroteenalgen. Ze worden op oudere leeftijd weer steeds witter als ze dit missen.

Lees hier ons lijstjes van flamingo weetjes.

Hippocampus bargibanti

Hippocampus bargibanti

Je moet even goed naar de foto kijken, maar je kunt er een zeepaardje in ontdekken. Ze worden slechts 2 centimeter groot. Er zijn twee variaties, een gele met oranje tuberkels en een grijze met roze tuberkels.

Woestijngekko

Woestijngekko

De woestijngekko komt voor in Namibië en Angola. Hij heeft meestal een roze-witte kleur, maar zijn huid is doorschijnend. De kleur van de huid kan hierdoor variëren afhankelijk van zijn ondergrond.

Orchidee-bidsprinkhaan

Orchidee bidsprinkhaan

in 1879 schreef een Australische journalist over een bloem die vlinders at. Uiteraard had hij geen bloem gezien, maar een bidsprinkhaan die perfect een orchidee kan nabootsen.

Varken

varken

We hebben het hier uiteraard over de gedomesticeerde varken. In het wild komen er geen roze varkens voor (gemakkelijke prooi voor roofdieren). Ze zouden het niet eens overleven. De roze kleur hebben de varkens puur gekregen bij het doorfokken.

Zeester

Zeester

Er leven ongeveer 2.000 verschillende soorten zeesterren in oceanen over de hele planeet, van de tropische warme zeeën tot op de koude zeebodem. Ze komen in een allerlei soorten kleuren, soms om te camoufleren en soms om af te schrikken.

Groot avondrood

Groot avondrood

Niet veel van de roze dieren in deze lijst zijn in Nederland te bewonderen, de nachtvlinder Groot avondrood is een uitzondering. Ze zijn gek op kamperfoelie en op andere planten met buisvormige bloemen.

Orinocodolfijn

Orinocodolfijn

De orinocodolfijn is de grootste van alle zoetwaterdolfijnen. En helaas wordt, net als alle zoetwaterdolfijnen, bedreigd door jacht en het verkleinen van het leefgebied. Bijzonder aan deze dolfijnen is de kleur die varieert van zachtroze als hij jong is tot bijna fuchsia naarmate ze ouder zijn.

Lauriea siagiani

Lauriea siagiani

Lauriea siagiani wordt in het Engels ook wel ““Pink hairy squat lobster” genoemd. Een kreeft is het overigens niet, maar een krab. Een hele kleine krab trouwens van ongeveer 1 centimeter.

Zeeanemonen

roze zeeanemoon

Zeeanemonen zijn er in alle kleuren, de roze variant is een van de mooiste.

Nudibranchia

Nudibranchia

Nudibranchia is een weekdier dat vaak wordt verward met zeeslakken. Ze komen in alle kleuren van de regenboog. Dit helpt bij camouflage, maar geeft ook een waarschuwing. “Hé! Kijk me aan! Ik ben giftig, eet me niet op!”

Conolophus marthae

Conolophus marthae

Conolophus marthae is met zijn roze kleur een opvallende hagedis. Pas in 2009 werd dit dier als aparte soort beschouwd, voorheen ging men ervan uit dat het een kleurvariatie was van de galapagoslandleguaan. Ze leven op het eiland Isabela, het grootste eiland van de Galapagoseilanden.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media