In het dierenrijk is migratie een van de normaalste dingen op aarde. Dieren moeten soms lange afstanden overbruggen om voedsel, onderdak of een partner te vinden. Andere diersoorten maken juist een lange tocht om extreem warme of koude temperaturen te ontlopen. Soms verloopt de tocht rustig, maar er zijn ook een aantal extreme en dramatische migraties in het dierenrijk.

Gnoes

gnoes migratie

Ieder jaar leggen bijna twee miljoen gnoes een tocht af die meer dan 1.000 kilometer lang is. Deze trektocht maakt onderdeel uit van The Great Migration, waarbij grote groepen dieren van de Serengeti naar de Masai Mara reizen. Ze doen dit om het droge seizoen te vermijden, zodat ze genoeg voedsel hebben om deze periode door te komen. De gnoes gaan niet alleen op pad, maar worden vergezeld door zebra’s en gazelles. Het heeft een belangrijk voordeel om in grote groepen te reizen, want zo hebben roofdieren minder kans om een prooi te vangen.

Monarchvlinder

Monarchvlinder

De monarchvlinder doet ook aan migratie, maar dan wel op een unieke manier. Deze vlinders leggen namelijk een afstand van 4.800 kilometer af, wat zes maanden in beslag neemt. De beestjes leven alleen niet zo lang, waardoor ze zich onderweg voortplanten. Hun nakomelingen vervolgen de reis moeiteloos. Het duurt gemiddeld twee tot vijf generaties voordat de reis is afgerond. Wetenschappers onderzoeken waarom de dieren migreren en hoe ze weten welke kant ze op moeten vleigen. Waarschijnlijk heeft dit met magneetvelden te maken.

Noordse stern

Noordse stern 2

Vogels zijn misschien wel de bekendste dieren die aan migratie doen. De Noordse stern is een kleine vogel die vaak niet meer dan 120 gram weegt. Hij ziet er dus niet zo stoer uit, maar bijna geen enkel dier legt zo’n lange afstand af als dit vogeltje. Ze reizen namelijk van de ene naar de andere pool, wat een afstand van 80.000 kilometer inhoudt. Ze doen dit om zowel de zomer in de noordpool, als de zomer in de zuidpool mee te kunnen maken. Gelukkig hoeven de beestje niet zo hard te werken, want ze liften voor een groot deel mee op de wind die over de oceaan waait.

Zalm

zalm migratie

Het grootste deel van hun leven brengen zalmen door in de Atlantische en Stille Oceaan. Na een aantal jaar keren ze weer terug naar de rustigere rivieren waar ze geboren zijn. Ze doen dit op een bijzondere manier, want ze zwemmen tegen de stroom in. Vaak leggen ze meer dan 3.800 kilometer af in enorme groepen. Tijdens de lange tocht moeten ze niet alleen de stroming bestrijden, maar ook uitkijken voor roofdieren zoals beren. Het doel van deze lange reis? Om eitjes te leggen in een rustige plek, waar hun jongen weer een mooie reis richting de oceaan kunnen maken.

Kolibrie

kolibrie 2

De kolibrie is een enorm klein vogeltje met een extreem snelle vleugelslag. Sommige soorten vliegen regelmatig van het oosten van Noord-Amerika richting Centraal-Amerika. Deze tocht is meer dan 800 kilometer lang en een flinke uitdaging voor deze kleine beestjes. Een andere soort maakt het nog bonter en legt bijna 6.000 kilometer af om te gaan broeden in Canada. Voordat ze aan deze lange reis beginnen, zorgen ze ervoor dat ze flink aankomen door veel nectar en insecten te eten.

Caribou (Rendier)

rendier 2

Caribou zijn een soort rendieren die vooral in noordelijke gebieden leven. Ze reizen in grote groepen en leggen ieder jaar ongeveer 3.000 kilometer af. Dat doen ze om voedsel te vinden, voornamelijk tijdens de zomer. Het is indrukwekkend om de migratie van deze dieren te zien, want ze reizen soms in groepen van maar liefst 50.000 dieren. Ze rennen 80 kilometer per uur en kunnen zo grote afstanden afleggen in één dag. Dat is nodig, want ze eten gemakkelijk 5 kilo gras per dag.

Bultrug

bultrug 2

Het is een van de grootste diersoorten op aarde, met een gemiddelde lengte van 17 meter. De bultrug heeft een belangrijk record op zijn naam staan, want deze dieren leggen de langste migratieroute af van alle zoogdieren op aarde. Ze reizen ieder jaar meer dan 8.000 kilometer. Ze beginnen rondom de Noordpool, waar ze in de warmere maanden verblijven. Vervolgens gaan ze richting de evenaar om hun broedplek te bereiken. Het zijn geen snelle zwemmers, maar ze kunnen wel non-stop blijven bewegen. Ze hoeven ook niet te eten tijdens de migratie, want ze hebben genoeg vet gekweekt.

Wereldzwerver

Wereldzwerver

Deze naam geeft misschien al weg dat dit insect een echte wereldreiziger is. Uit onderzoek blijkt dat deze dieren regelmatig van Zuid-India naar de Maldiven reizen. Ze vliegen over de Indische Oceaan en leggen gemakkelijk 1.000 kilometer af. Ze kunnen ook richting Zuid-Afrika reizen en zo nog een extra paar duizend kilometer op de teller krijgen. Net als de monarchvlinder legt dit insect zijn reizen in etappes af, met meerdere generaties die het stokje overnemen.

Lederschildpad

Lederschildpad

Er zijn verschillende schildpadden die grote afstanden afleggen in hun leven. Zo is er de lederschildpad die de langste migratie heeft van alle reptielen op aarde. Ze trotseren namelijk de Atlantische en Stille Oceaan om een goede broedplek te vinden. Hier moeten voldoende kwallen zijn om op te kunnen eten. Ook de soepschildpad kan er wat van. Zij leggen namelijk duizenden kilometers af om terug te keren naar hun geboorteplaats, waar ze eitjes leggen. Hierbij reizen ze van Brazilië naar het zuiden van de Atlantische Oceaan.

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media