Canada staat vooral bekend om zijn rijke natuur. Hier vind je besneeuwde bergen, dichtbegroeide bossen en stille meren waar talloze dieren zich thuis voelen. Ben je benieuwd welke dieren allemaal in Canada te vinden zijn? Je leest het in deze top 13 dieren van Canada.

Wezel

wezel

De wezel is het kleinste roofzoogdier ter wereld. Ze vallen op dankzij hun lange, slanke vorm en ze hebben een kop die op een knaagdier lijkt. Ze leven in holletjes in de grond, die ze vaak inpikken van een prooi. Om de koude winters in Canada te overleven, vult de wezel zijn hol met vacht van verschillende prooien. De diertjes leven voornamelijk van kleine knaagdieren, maar ze kunnen ook kikkers, insecten en vogels vangen.

Wapiti

Wapiti

De wapiti heeft zijn naam te danken aan Indianen, want dit is het woord voor “witte achterzijde”, een van de typische kenmerken van de wapiti. Het is een hertsoort die een slag groter is dan een edelhert. Net als edelherten hebben de mannetjes een groot en indrukwekkend gewei. Het grootste deel van de tijd leven de dieren vooral in groepen van hetzelfde geslacht. Zodra de paringstijd begint, gaan de mannetjes op zoek naar een geschikt vrouwtje.

Wasbeer

wasbeer

De wasbeer valt meteen op dankzij zijn grijze vacht, zwarte ogen en witte strepen op zijn kop. Ook hun staart is versierd met strepen in verschillende kleuren. Deze dieren staan erom bekend dat ze vrijwel alles eten. Zo vangen ze kikkers en vissen, maar vinden ze het ook niet erg om fruit en groenten te eten. Wasberen leven daarom vaak in de buurt van mensen, zodat ze etensresten uit hun vuilnisbak kunnen halen.

Grizzlybeer

Grizzlybeer
Grizzlybeer2

Een grizzlybeer ziet er misschien wel heel schattig en pluizig uit, maar schijn bedriegt. Deze dieren zijn namelijk enorm gevaarlijk. Ze kunnen hard rennen en zijn het zijn grote spierbundels die maar liefst 500 kilo kunnen wegen. Daarom adviseert de overheid van Canada om minstens 100 meter afstand te houden. De dieren leven voornamelijk in het westen van Canada. Het zijn slimme beesten, want ze zijn in staat om eten te stelen van wandelaars en kampeerders.

Rivierotter

Rivierotter

De rivierotter wordt ook wel de Noord-Amerikaanse otter genoemd. Het zijn ontzettend goede zwemmers die gemakkelijk 17 meter diep kunnen duiken, wat voor een deel te danken is aan de zwemvliezen tussen hun tenen. Ze kunnen bovendien hun oren en neusgaten sluiten wanneer ze onder water zijn. De diertjes leven voornamelijk van vis en leven niet in groepen. Toch vinden ze het soms wel leuk om met een soortgenoot te spelen.

Veelvraat

veelvraat 2

De naam zegt het natuurlijk al: de veelvraat is een echte alleseter. Het zijn voornamelijk vleeseters, maar het zijn ook opportunisten die alles eten wat op hun pad komt. Veelvraten zijn marterachtigen die een stuk groter zijn dan andere dieren in hun familie. Ze hebben sterke klauwen en ook scherpe tanden die het mogelijk maken om met ontzettend veel kracht een prooi te vangen. Deze dieren jagen soms zelfs op poema’s en rendieren.

Eland

eland

Je kunt moeilijk om een mannelijke eland heen wanneer je hem in het wild ziet, want deze dieren hebben een indrukwekkend groot gewei. Je herkent ze bovendien aan hun snuit, die een opmerkelijke vorm heeft. De dieren zijn voornamelijk in de naaldbossen van Canada te vinden, waar ze van boomschors leven. Het zijn bovendien uitstekende zwemmers, dus ze laten zich niet tegenhouden door een meer of rivier.

Stekelvarken

Stekelvarken

Ook het stekelvarken is in de Canadese natuur te vinden. Deze dieren zijn uitgerust met scherpe stekels, die een puntige vorm hebben. Ze gebruiken deze stekels wanneer ze worden aangevallen door een roofdier. Vervolgens kruipt de stekel steeds dieper in de huid, waardoor de vijand van het stekelvarken zelfs kan overlijden.

Bever

bever
bever2

De bever is hét icoon voor Canada. Deze dieren voelen zich helemaal thuis in de bosrijke gebieden van het land. Ze leven voor een deel in het water, waar ze een burcht bouwen om zich te verschuilen voor roofdieren. Ze bouwen deze burcht door grote stukken hout kapot te knagen. Het zijn dan ook echte knaagdieren die voornamelijk bomen en struiken eten.

Gestreept stinkdier

gestreept stinkdier

Het gestreept stinkdier herken je uit duizenden dankzij zijn zwarte vacht en de witte strepen op zijn rug. Deze dieren staan vooral bekend om de vieze geur die ze kunnen verspreiden. Dat doen ze niet zomaar, maar alleen wanneer ze zich bedreigd voelen door een vijand. Het zijn echte omnivoren. Ze eten dus niet alleen fruit en blaadjes, maar ook insecten, vogels en kikkers.

Poema

poema

In het zuidwesten van Canada is het mogelijk dat je een poema in het wild tegenkomt. Deze katachtigen zijn echte roofdieren die niet in groepen leven. Ze kunnen sprongen van maar liefst 6 meter maken, wat het makkelijker maakt om een prooi te vangen. Net als de meeste katachtigen zijn het goede slapers, die het grootste deel van de dag uitrusten. Ze worden pas echt actief wanneer het schemert.

Grijze wolf

grijze wolf 3

In Nederland komt hij steeds vaker voor, maar in Canada zijn ze al jarenlang gewend aan dit dier. De grijze wolf doet het vooral goed in koudere gebieden, dus de natuur in Canada is een ideale plek voor hem. Ze hebben een dikke wintervacht en ontzettend goede zintuigen, waardoor ze altijd een prooi kunnen opsporen. De grijze wolf eet allerlei soorten prooidieren, zoals schapen, hazen, wilde zwijnen en herten.

Bizon

Bison

Bizons zijn ontzettend grote dieren die maar liefst drie meter lang kunnen worden. Ze zijn bovendien uitgerust met grote hoorns en hebben een brede kop en schouders. De dikke vacht zorgt ervoor dat ze de winters in Canada moeiteloos doorstaan. In het verleden was de bizon bijna helemaal uitgeroeid, omdat er veel op de dieren gejaagd werd. Niet alleen het vlees was gewild, maar de warme vacht werd ook door verschillende volken in Noord-Amerika gebruikt.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media