De Livyatan is de grootste en engste prehistorische walvis die ooit heeft geleefd. De huidige walvissen zijn vooral grote goedzakken, de Livyatan deed zijn Bijbelse naam eer aan en was zelfs een match voor de grote prehistorische haai Megalodon!

Hij leefde 12 à 13 miljoen jaar geleden

De Livyatan leefde lang geleden, zo’n 12 à 13 miljoen jaar. Hij was voornamelijk te vinden in de wateren dichtbij Peru. Tegenwoordig is dat geen water meer maar een woestijn met de naam Ica. Er is immers wel wat veranderd met de aarde in al die miljoenen jaren. Hierdoor is Peru ook geen hotspot voor fossielen, behalve dan voor prehistorische walvissen en ook prehistorische penguins als de Inkayacu en de Icadyptes die zo’n 1.5 meter lang werden.

Pas ontdekt in 2008

ontdekt in 2008
De Livyatan is pas in 2008 ontdekt, door een Nederlander wel te verstaan, Klaas Post een onderzoeker van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam vond een gedeeltelijk bewaard gebleven schedel.
De nieuwe soort werd vernoemd naar een zeemonster uit de bijbel, de Leviathan. Er was echter al een mammoet vernoemd naar de Leviathan en de naam werd verandert naar Livyatan.

Volledig gaat het zeemonster bij de naam Livyatan melvillei, het tweede deel is een hommage aan de schrijver van het bekende boek Moby Dick.

Hij was groot

Livyatan
Apokryltaros/wikipedia

De Livyatan werd waarschijnlijk tussen 13,5 en 17,5 meter lang. Dit is bepaald aan de schedel van zo’n 3 meter lang. Ze wogen waarschijnlijk 50 ton. Afmetingen vergelijkbaar met de huidige potvis. Deze afmetingen maakte de Livyatan de grootste roofwalvis in het Miocene. Hij had dan ook bovenaan de voedselketen gestaan, mits er niet nog een hele grote haai in de zeeën rondzwom.

Livyatan vs. Megalodon

Er zijn maar weinig fossielen gevonden van de Livyatan veel is dus speculatie, maar grote kans dat deze roofwalvis af een toen een aanvaring had met een ander zeemonster uit de prehistorie, de Megalodon. Met afmetingen van 18 meter de grootste haai die ooit heeft geleefd. Als ze elkaar zouden tegenkomen, wei zou er winnen? Je ziet het in bovenstaand filmpje van Epic Nature.

Lange tanden

Livyatan schedel
Ghedoghedo/wikipedia

De Livyatan had hele lange tanden. Steker nog, waarschijnlijk de langste van alle dieren die toentertijd in de prehistorie leefden. Met een lengte 36 centimeter en een diameter van 12 centimeter waren zijn tanden groter dan die van de sabeltandtijger en de Tyrannosaurus Rex. Hierdoor was deze walvis natuurlijk een zeer goede jager. Met zijn tanden kon hij gemakkelijk een andere vis doorklieven. Die maakte geen schijn van kans.

Grote schedel en walschot

walschot

De gevonden schedel was zo’n 3 meter lang, ook de walschot was zeer groot (een wasachtige substantie waaruit het spermaceti-orgaan bestaat in de schedel van de potvis). In tegenstelling tot bij moderne potvissen werd deze waarschijnlijk niet gebruikt om mee te duiken. Het kon mogelijk gebruikt worden om mee te stoten of voor echolocatie.

Familie van de potvis

potvis

De Livyatan behoort tot de familie “Physeteroidea”, van deze familie van tandwalvissen zijn momenteel alleen nog de Potvissen in leven.

Maar ze jaagde als Orka’s

orka troep

Er wordt vanuit gegaan dat de Livyatan net als de huidige orca’s hun prooi uitputte door achter ze aan te jagen en ze daarna te verdrinken. Orca’s werken in groepen om walvissen te isoleren en te doden, maar gezien de grootte was de Livyatan mogelijk in staat om dit alleen te doen.

Ze jaagden op verschillende dieren

Livyatan jagen
Omdat de Livyatan zo groot en sterk was, en bovendien voorzien van sterke tanden, kon deze Livyatan op verschillende diersoorten jagen. Zo was de zeehond niet veilig voor dit geweldige dier. Bovendien jaagde hij ook op kleinere walvissen en ook dolfijnen waren voor de Livyatan een gemakkelijk prooi. Mogelijkerwijs waren er zelfs nog andere dieren waar hij op jaagde.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media