Lang geleden en dan hebben we het echt over miljoenen jaren geleden, liepen en zwommen er heel andere dieren op deze aarde rond. Ook de oceanen kenden veel vissoorten die inmiddels al miljoenen jaren zijn uitgestorven. Zo ook met de voorloper van de haaien die wij heden ten dage kennen: de Megalodon.

De Megalodon was een gigantische haaisoort die wij nu niet meer kunnen voorstellen. Vinden wij haaien van twee of drie meter al groot, de gemiddelde lengte van de Megalodon was rond de 18 meter en er wordt niet uitgesloten dat ze nog groter konden worden.

De Megalodon leefde in tijden dat de mensheid nog niet bestond

megalodon

Nog steeds zwemmen er creaties in de de diepe oceanen rond die waarschijnlijk al miljoenen jaren op aarde zijn. De Megalodon daarentegen was al uitgestorven voor en mensen waren. Hoe we dat weten? Haaien wisselen hun hele leven hun tanden. Megalodon tanden zijn over de hele wereld gevonden en hiermee kan worden vastegeld wanneer deze prehistorische haaien zijn uitgestorven.

De huidige grootste haai is maar een kleintje

Megalodon vs witte haai
Brocken Inaglory/wikipedia

De witte haai, ook wel mensenhaai genoemd is momenteel de grootste roofvis ter wereld. De witte haai wordt zo’n 6 meter lang, de Megalodon werd zo’n drie keer groter! En hierboven zie je het verschil in grootte van de tanden!

Vele malen sterker dan de witte haai

witte haai gevaarlijk
Fallows C, Gallagher AJ, Hammerschlag N (2013)

Een beet van de witte haai zal heeft een enorme kracht van 1,8 ton. De Megalodon daarentegen oefende een kracht op zijn kaken uit van tussen de 10,2 en 18,2 ton. Zelfs een walvis doormidden bijten kostte geen enkele moeite voor de Megalodon.

De afmetingen van de Megalodon

megalodon groot
Hoewel deskundigen er nog altijd niet uit zijn wat de exacte afmetingen zijn, wordt geschat dat de Megalodon een afmeting had van gemiddeld tussen de 12 en 30 meter. Zijn gewicht zou 50 tot 75 ton zijn.

Voedsel van de Megalodon

megalodon jaagt op dolfijnen
Karen Carr/wikimedia commons

Wat zou een haai met zulke grote afmetingen nu eigenlijk eten? Dat moet ook iets groots zijn? De Megalodon voedde zicht met prehistorische walvissen, dolfijnen en reuzenschildpadden.

Nooit in de buurt van de kust

Als de Megalodon vandaag de dag geleefd zou hebben, kon je hem nog steeds niet gemakkelijk tegenkomen. Zijn lichaam had zo’n enorme omvang dat hij het nooit zou wagen om dicht bij de kust zou komen, want dan zou hij stranden.

Gigantische tanden

grote tanden van mega haai
De allergrootste tanden van de witte haai bedragen ongeveer 5 centimeter. Dit vinden wij al enorm. De Megalodon had tanden van minimaal 15 centimeter. Je kunt je hiermee een voorstelling maken wat voor gruwelijk roofbeest het moet zijn geweest. Een tand kan zo groot zijn als je hand.

Toch niet de grootste

In vergelijking met de huidige grootste zeedieren is de Megalodon toch niet de allergrootste. In de huidige oceanen zwemt nog de blauwe vinvis rond. De blauwe vinvis is gemiddeld 25 meter lang en weegt zo’n 100 ton. De Megalodon is vergeleken met de blauwe vinvis ietsje kleiner.

Het leefgebied van de Megalodon

overal ter wereld
Veel prehistorische vissoorten leefden enkel in bepaalde gebieden. Dit gold niet voor de Megalodon. De Megalodon was echt de koning van de oceanen en zeeën. Er is geen speciaal leefgebied voor de Megalodon aan te wijzen, hij leefde in vrijwel alle oceanen en zeeën over de gehele wereld.

Niets hield de tanden van de Megalodon tegen

megalodon bijtkracht
Als de witte haai een prooi aanvalt, gaat hij direct af op de zachtste lichaamsdelen af, zoals de onderbuik. De Megalodon had geen enkele moeite met een prooi. Zijn tanden konden direct het kraakbeen van een prooi verscheuren. Hierdoor hoefde de Megalodon niet zo kieskeurig met zijn voedsel te zijn.

Het uitsterven van de Megalodon

megalodon uitgestorven voor de mensen op aarde waren

Zijn wij tegenwoordig bang voor het uitsterven van diersoorten door de opwarming van de aarde, de Megalodon is uitgestorven door globale afkoeling wat uiteindelijk tot de laatste ijstijd leidde. Het was nog niet eens zozeer de kou zelf. Het uitsterven van de prehistorische walvis dat zijn voornaamste voedselbron was, was de hoofdreden van het uitsterven van de Megalodon.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media