In het dierenrijk hebben de mannetjes het vaak voor het zeggen. Het zijn de leiders, de jagers en de beschermers. Toch zijn er aantal diersoorten waarbij de vrouwtjes zich niet zomaar door een man laten commanderen. Sterker nog: de vrouwtjes hebben bij deze soorten de touwtjes in handen. Ben je benieuwd bij welke dieren dit is? Je leest het in deze top acht diersoorten waarbij vrouwtjes de baas zijn.

Driebandanemoonvis

anemoonvissen

Je kent deze vissoort misschien ook wel als de clownvis, die beroemd is geworden dankzij Finding Nemo. Deze vissen hebben een duidelijk hiërarchie, waarbij het grootste en meest agressieve vrouwtje alles voor het zeggen heeft. De mannetjes staan in dienst van dit vrouwtje. Degene die haar het meeste tevreden stelt, mag met haar paren. De mannetjes brengen haar daarom eten, zoeken een rustplek voor haar uit en houden haar omgeving schoon. Het vrouwtje kan zo precies zien welk mannetje de beste keuze is voor het bevruchten van haar eitjes.

Naaktemolrat

naaktemolrat

Deze dieren verdienen niet bepaald een schoonheidsprijs, maar het zijn wel moderne dieren met een vrouw aan de top. Ze leven samen in groepen, waarbij één vrouwtje als leider fungeert. Je kunt hun manier van leven vergelijken met het leven van bijen, mieren of termieten. Alleen de koningin van de naakte molratten is vruchtbaar. Ze paart met twee of drie mannetjes om zo voor nakomelingen te zorgen. De koningin is altijd het grootste en meest dominante vrouwtje van de groep.

Lees hier meer weetjes over de hele bijzondere diersoort de naakte molrat

Gevlekte Hyena

Gevlekte Hyena 2

Vrouwelijke gevlekte hyena’s zijn bijzonder, want deze dieren hebben een grote hoeveelheid testosteron. Dat zorgt ervoor dat ze groter en dominanter zijn dan hun mannelijke soortgenoten. Ondanks dat ze vrouwelijke geslachtsorganen hebben, lijkt het soms net alsof ze een penis hebben. Sterker nog: soms springen ze bovenop een mannetje alsof ze met hem gaan paren, alleen maar om dominantie uit te stralen. Ook dat komt door de grote hoeveelheid testosteron in hun lichaam. Hierdoor is het soms moeilijk om de mannetjes en vrouwtjes uit elkaar te houden.

Lierantilopes

topi

Veel dieren hebben een paringsseizoen, waarbij de mannetjes fanatiek op zoek gaan naar een geschikt vrouwtje. bij lierantilopes zijn de rollen omgedraaid. De vrouwtjes hebben namelijk een enorme behoefte om te paren en gaan bijna agressief op zoek naar een mannetje. Ze zijn niet bang om te vechten met parende stelletjes, zodat ze zelf ook een kans krijgen. Wanneer er binnen de groep één mannetje is dat begeerd wordt door alle vrouwtjes, mag het dominante vrouwtje als eerste met hem paren. De mannetjes hebben het dus zwaar en kunnen soms oververmoeid op de grond neervallen tijdens het paringsseizoen.

Orka’s

orca

Orka’s leven in kleine groepen, waarbij een van de vrouwtjes altijd de leidster is. Het zijn geraffineerde dieren die hele duidelijke sociale rollen hebben. Zo zijn de zoons van een orka echte moederskindjes die vaak jarenlang aan de zijde van hun moeder blijven. De dochters nemen langzaam maar zeker opvoedtaken over, waarbij ze andere leden van de groep kunnen straffen of opvoeden. Zo geven ze de jonkies van de groep een slag met een staart wanneer ze iets doen dat niet gewaardeerd wordt.

Ringstaartmaki’s

makis

Ook ringstaartmaki’s zijn dieren die met een duidelijke hiërarchie werken. Het zijn niet de mannetjes die zich met deze rangorde bezighouden, maar de vrouwtjes. Het zijn namelijk de vrouwtjes die voor orde en vrede in de kolonie zorgen. Ze proberen gevechten te stoppen en helpen met het oplossen van ruzies. Wanneer de ringstaartmaki’s zelf in een gevecht terechtkomen, zijn het bovendien de vrouwtjes die vaak sterker uit de hoek komen. Dat betekent dat de vrouwtjes bijna ieder gevecht winnen.

Leeuwen

leeuw en leeuwin

Wanneer je denkt aan een leeuw, denk je aan een stoer dier met grote manen. Dat zijn de mannetjes, maar eigenlijk zijn zij helemaal niet zo stoer. Het zijn namelijk de vrouwtjes die al het harde werk verrichten. Ze zorgen ervoor dat de sociale structuur in de groep bewaard blijft en het zijn de jagers van de groep. Ze mogen dan ook als eerste eten, waarna de mannetjes hun restjes op mogen peuzelen. De vrouwtjes zijn bovendien bevoegd om leeuwen uit de groep te gooien wanneer ze zich niet goed gedragen. De leeuw is dus helemaal niet de koning van het dierenrijk, maar de koningin.

Bonobo’s

Bonobos

Vrouwelijke bonobo’s hebben een bijzondere manier gevonden om ruzies en conflicten op te lossen. Het zijn namelijk biseksuele dieren, die hun liefde en affectie gebruiken om gevechten te sussen. Ze hebben seksueel contact met alle dieren van hun groep, vooral om spanning te verlagen en om de sfeer goed te houden. Ze bestrijden haat dus met liefde en niet met agressie. Toch kunnen de vrouwtjes zich goed staande houden in een gevecht. Ze zijn namelijk in staat om hun mannelijke soortgenoten te verslaan.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media