Een dier dat iets groter is dan een mus met een kleiner gewicht dan een golfbal? Dan denk je waarschijnlijk niet aan een uil. Toch bestaat er zo’n kleine uilensoort, de cactusuil welteverstaan, de kleinste van alle uilen.

Ze zijn heel klein

Cactusuil

Deze uilen zijn echt heel klein, ze bereiken een lengte van ongeveer 12 centimeter en de spanwijdte is 22 centimeter. Ter vergelijking een huismus is ongeveer 16 centimeter groot. Ze worden in Nederland dan ook wel kabouteruil genoeg. De Engelse naam is ‘elfowl’.

Ze wegen bijna niets

Cactusuil ook wel kabouteruil

Bijna alle vogels zijn licht, vliegen zou anders erg lastig zijn. De cactusuil is geen uitzondering, met een gewicht van ongeveer 40 gram. Ter vergelijking: de grootste uil ooit geregistreerd, de Blakistons visuil, weegt 4.5 kilogram.

Kleine huisjes

huisje van een cactusuil

De cactusuil leeft in Amerika (zuidoostelijk Californië, zuidelijk Arizona, Texas en New Mexico) en in het westen van Mexico. Ze houden van droge gebieden met een struikvormige vegetatie en cactussen. Hierin maken ze ook hun huisjes (vandaar de naam cactusuil), ze gebruiken de holen die spechten hebben gemaakt.

Nog steeds roofdieren

Cactusuil 0 kleinste uilensoort

Klein of niet, deze uilen zijn nog steeds echte roofvogels. Ze jagen natuurlijk niet op kleine zoogdieren zoals hun grotere familieleden, maar op insecten zoals motten, kevers, krekels en sabelsprinkhanen.

Ze weten hoe ze met giftige insecten om moeten gaan

Cactusuil 3

Cactusuilen voeden zich ook soms met giftige spinnen of schorpioenen. Gelukkig weten ze precies hoe ze de angel van de dieren moeten verwijderen voordat ze toetasten of de vangst aan hun jongen voeren.

Een migrerende uil

In de koele winternachten neemt het aantal insecten af in het leefgebied van de cactusuil, daarom migreren ze in de winter naar warme oorden. Ze zijn samen met de sneeuwuil de enige uilensoorten die migreren.
 

Ze kunnen “acteren”

Wanneer de kleine uil zich bedreigd voelt zal hij in eerste instantie wegvliegen of zich verbergen onder zijn vleugel. Als ze worden gevangen, zullen “dood spelen” totdat het gevaar voorbij is. En de Oscar gaat naar … !

Het gaat niet goed met de populatie

Cactusuil 2

Zoals dat voor zovele dieren geldt ontkomt ook de cactusuil niet aan de bedreigde status. Hun leefgebied wordt steeds kleiner door de komst van woonwijken en landbouw. In Californië is de soort ondertussen een bedreigde diersoort.

Hoe mooier het huis, hoe populairder het mannetje

Tijdens de paartijd proberen de mannetjes de vrouwtjes te lokken door luid te zingen vanuit hun nest. De vrouwtjes mogen dan komen controleren of het nestje goed genoeg is om hun kleintjes op te voeden.

Zo klinken ze

https://www.youtube.com/watch?v=Cod0zb4mS6w

Uiteraard klinken deze kleine uilen super schattig. Ze lijken wel te lachen.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media