De tijger is een prachtig dier dat je meteen herkent aan zijn iconische gestreepte vacht. Deze roofdieren leven het liefste in beschutte gebieden, maar voelen zich ook helemaal thuis in het water. Wist je dat niet iedere tijger hetzelfde is? Sterker nog, er zijn maar liefst negen verschillende tijgersoorten. Deze hebben allemaal andere kenmerken en leven bovendien in verschillende gebieden. Je leert meer over deze verschillende dieren in dit lijstje over de negen tijgersoorten.

Lees ook ons lijstje met leuke tijger weetjes!

Siberische tijger

Siberische tijger

Je kent de Siberische tijger misschien ook wel als de Amur tijger. Het is de grootste tijgersoort ter wereld, waarbij de mannetjes tot wel 3,3 meter lang kunnen worden. Het zijn geen lichtgewichten, want deze dieren kunnen 300 kilo wegen. De vrouwtjes zijn wat kleiner. Je herkent de Siberische tijger ook aan zijn vacht. Deze is namelijk wat lichter oranje en zijn strepen zijn bruin in plaats van zwart. De dieren leven over het algemeen in twee gebieden: het verre oosten van Rusland en in het noordoosten van China. In deze regio’s zijn er speciale beschermde gebieden gecreëerd, waar de tijgers ongestoord hun gang kunnen gaan. Ze worden namelijk met uitsterven bedreigd.

Bengaalse tijger

Bengaalse tijger

Van alle verschillende tijgersoorten komt de Bengaalse tijger het meeste voor in het wild. Deze dieren leven voornamelijk in India, Bangladesh, Nepal en Bhutan. Het overgrote deel leeft in India, waar 2.500 tot 3.750 tijgers zich in de bossen, graslanden en mangroven verschuilen. Een deel van deze tijgers heeft een bijzondere afwijking, waardoor hun vacht niet oranje is, maar wit. Deze witte tijgers komen nauwelijks voor in het wild, maar zijn wel in verschillende dierentuinen te vinden. In vergelijking met andere tijgersoorten zijn er relatief veel Bengaalse tijgers in het wild te vinden, maar ook deze diersoort dreigt uit te sterven.

Zuid-Chinese tijger

Chinese tijger

Je zou het niet verwachten, maar deze tijgersoort is vooral in het midden en oosten van China te vinden. Het is de minst voorkomende tijgersoort ter wereld. Er wordt geschat dat er nog maar een paar Zuid-Chinese tijgers in het wild leven, waardoor ze bijna uitgestorven zijn. Veertig jaar geleden leefden er nog ongeveer vierduizend van deze tijgers in China, maar de overheid zag ze als plaagdieren. Daarom werd er veel op de Zuid-Chinese tijger gejaagd, waardoor hun aantallen flink daalden. Aan het eind van de jaren tachtig werden er af en toe nog tijgers in het wild gespot, maar daarna niet meer. Achttien verschillende dierentuinen in China houden deze tijgers, in de hoop om ze te kunnen fokken.

Maleise tijger

Maleise tijger

Lange tijd werd de Maleise tijger onder de Zuid-Chinese tijger geschaard, maar daar kwam verandering in in 2004. Toen werd deze tijger officieel als een aparte soort gezien. Het is lastig om de twee tijgersoorten van elkaar te onderscheiden, maar de Maleise tijger is aanzienlijk kleiner in vergelijking met de Zuid-Chinese tijger. De dieren leven vooral in tropische en subtropische gebieden, bijvoorbeeld in de bossen van Zuid-Thailand. Ze hebben hun naam te danken aan hun leefgebied in Maleisië. De wetenschappelijke naam van deze dieren is Panthera tigris jacksoni, waarbij ze vernoemd zijn naar regisseur Peter Jackson.

Indo-Chinese tijger

Noord Indochinese tijger
J. Patrick Fischer/wikimedia/CC BY-SA 3.0

De bijnaam van deze tijgersoort is Corbett’s tijger. Deze naam is te danken aan de Britse jager en naturalist Jim Corbett. Je vindt de dieren vooral in landen zoals Cambodja, Laos, Burma, Thailand en Vietnam. Vroeger leefden ze ook in China, maar daar zijn ze tegenwoordig niet meer te vinden. Ze zijn iets kleiner en donkerder dan Bengaalse tijgers, met dunnere strepen op hun vacht. De mannetjes kunnen alsnog drie meter lang worden en 180 kilo wegen. Wetenschappers hebben er moeite mee om de dieren in het wild te observeren, aangezien ze vooral in dichtbegroeide gebieden in de bergen wonen. Daardoor weten we vrij weinig over het aantal Indo-Chinese tijgers dat nog in het wild leeft.

Sumatraanse tijger

Sumatraanse tijger

Deze tijgersoort kan je alleen maar in het wild zien wanneer je op het Indonesische eiland Sumatra bent. Ze worden met uitsterven bedreigd, waardoor de Indonesische wet ze beschermt. Jagers kunnen ontzettend hoge boetes en jarenlange celstraffen krijgen wanneer ze deze dieren stropen. Toch wordt er nog steeds veel op de Sumatraanse tijger gejaagd. De vacht en verschillende lichaamsdelen van deze dieren leveren namelijk veel geld op. Ze hebben de donkerste vacht van alle tijgersoorten, met brede en zwarte strepen. Tegelijkertijd zijn het de kleinste tijgers ter wereld, waarbij mannetjes gemiddeld 2,4 meter lang worden.

Balinese tijger

Helaas is de Balinese tijger een van de drie tijgersoorten die inmiddels helemaal is uitgestorven. Ze werden voor het laatst gezien in 1940, waarna er nooit meer een Balinese tijger in het wild is gespot. Er werd veel op deze tijgers gejaagd, waardoor ze snel uitstierven. Tegelijkertijd verdween een groot deel van hun leefgebied, waardoor ze ook meteen minder prooien konden vangen. Helaas zijn er geen Balinese tijgers bewaard gebleven, ook niet in gevangenschap.

Javaanse tijger

javaanse tijger

Net als de Balinese en Sumatraanse tijger, leefde de Javaanse tijger alleen op een Indonesisch eiland. Ook deze tijgersoort is inmiddels uitgestorven. Het overgrote deel van de dieren was al in 1940 uitgestorven, maar er werden nog tijgers gespot in nationaal park Meru Betiri. De laatste Javaanse tijger werd in 1979 gezien. Wetenschappers denken dat de dieren in de jaren daarna helemaal zijn uitgestorven, want er zijn inmiddels geen andere Javaanse tijgers meer opgedoken.

Kaspische tijger

Kaspische tijger

De Kaspische tijger is de derde tijgersoort die vandaag de dag is uitgestorven. De dieren leefden vooral in de bossen en langs de rivieren ten westen en zuiden van de Kaspische Zee. Zo waren ze in Turkije en Iran te vinden. Daarnaast leefden ze ook in delen van Centraal-Azië, net als in de woestijnen van Xinjiang in China. Ze hadden altijd al een beperkt leefgebied, maar dat gebied werd door de jaren heen alleen maar kleiner. Daarnaast werd er veel op de tijgers en hun prooien gejaagd, waardoor ze in de jaren zeventig helemaal waren uitgestorven.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media