Als jij aan een dier met stekels denkt, denk je waarschijnlijk als eerste aan de egel, of aan zijn watervriend de zee-egel. Maar wist je dat er nog veel meer dieren met stekels zijn? In dit lijstje lees je allerlei interessante weetjes over verschillende dieren met stekels, en natuurlijk ook waarvoor ze de stekels gebruiken.

Bergduivel

bergduivel 3

De bergduivel ziet er angstaanjagend uit dankzij zijn stekelige lichaam. Hij leeft in de outback van Australië, waar het enorm lastig kan zijn om water te vinden. Daar heeft de bergduivel een slimme truc voor gevonden. De huid van deze hagedis kan namelijk water absorberen. Via piepkleine kanaaltjes loopt dit vocht richting de mondhoeken van het beestje. Zodra hij een poel tegenkomt, kan hij zichzelf dus in het water laten zakken en een watervoorraad opslaan.

Zee-egels

Zee egels 2

Ook het pantser van zee-egels is bedekt met stekels, die bij sommige soorten zelfs gif kunnen uitstoten. Een zee-egel gebruikt z’n stekels niet alleen om zich te verdedigen, maar ook om zich in het water voort te bewegen. Sommige soorten zee-egels graven zich in met hun stekels.

Koraalduivel

koraalduivel

De koraalduivel is een tropische vis die ooit alleen voorkwam in de Indische en Grote Oceaan. Maar doordat deze populaire aquarium vis regelmatig wordt uitgezet is deze tegenwoordig ook te vinden in de Caribische Zee. Net als bij zee-egels zijn z’n stekels giftig. Toch kun je koraalduivels wel eten, en dat schijnt zelfs heel erg lekker te zijn!

Egel

egel

Egelvis

egelvis

Egelvissen hebben hun naam niet voor niets: ook deze vissen hebben stekels. De egelvis kan z’n stekels bewegen, en ook nog eens z’n lichaam “opblazen”. Met deze combi kan hij zich perfect verdedigen.

Mierenegel

Mierenegel 2

De mierenegel – oftewel de echidna – komt alleen voor in Australië. Ze zien er met zijn stekels en spitse snuit uit als het kind van een miereneter en een egel.Bijzonder is dat dat deze zoogdieren eieren leggen. Het dier is met een lengte van ongeveer dertig centimeter relatief klein en vangt met zijn dunne, lange tong mieren en termieten.

Stekelvarken

Stekelvarken 2

Een stekelvarken is een knaagdier. Hun scherpe stekels zijn tot wel 40 centimeter lang. Deze zwart-witte stekels zijn erg scherp. Als er gevaar dreigt, ratelt het stekelvarken met zijn stekels.

Gasteracantha

Gasteracantha

Een gasteracantha is een soort spin. Deze spinsoort valt met zijn stekels erg op. De stekels dienen er waarschijnlijk voor om vijanden te waarschuwen dat het doorslikken van deze spin niet meevalt…

Panacanthus cuspidatus

Panacanthus cuspidatus

Deze rups heeft niet alleen stekels op z’n lijf, maar ook op z’n poten. Hiermee kan hij vijanden prima in verwarring brengen, zeker als hij ook nog eens zijn grote kaken opent.

Doornekroon

doornekroon

Deze zeester met 12 tot 19 armen is ook een nachtdier. Hij dankt z’n naam aan de stekels, waarvan je flink ziek kunt worden.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media