Vogels zijn misschien wel de meest herkenbare dieren op Aarde. Vooral ook omdat ze overal voorkomen. Niet alleen in het bos, of op de hei, maar juist ook in de stad. Iedereen in Nederland is natuurlijk bekend met de stadsduiven en musjes die altijd op zoek zijn naar overgebleven broodkruimels op straat. De meeste vogels in ons land zijn erg klein. Dat hangt samen met de Nederlandse natuur. In verhouding met tropische landen zijn insecten hier relatief ook vrij klein. Een uitzondering vormen de vogels die specifiek op vis jagen. Voor hen is het juist wel weer handig om groot en sterk te zijn. De meest bekende grote vogel is de zeearend, met een spanwijdte van wel 2,5 meter. Maar daarmee staat hij niet alleen. Ook de knobbelzwaan heeft namelijk vleugels van wel 2,5 meter wijdt.

In deze top tien van vogels met de grootste vleugelwijdte ter wereld komen nog vele meer van dit soort vogels aan bod. Sommigen zijn ronduit gevaarlijk, terwijl anderen juist heel groot zijn zodat ze zich beter kunnen beschermen.

10. De Steenarend (2,5 meter)

Steenarend

De zeearend komt voor in grote delen van het noordelijk halfrond, maar helaas niet in Nederland. Ergens is dat misschien maar goed ook. De steenarend is namelijk een beruchte jager, die in staat is om echt grote dieren te doden. Zo zijn er gevallen bekend waarin ze herten en coyotes wisten te doden. Er is zelfs een aanval bekend van een steenarend op een beer. Toch richten de meeste van deze arenden zich op kleinere dieren zoals konijnen en eekhoorns. De steenarend gebruikt daarbij zijn sterke klauwen om de dieren te pakken en te verscheuren.

9. De grijze kroonkraan (2,5 meter)

grijze kroonkraan
Lip Kee/flickr/CC BY-SA 2.0

De grijze kroonkraan is een bijzondere vogel, die leeft in de Afrikaanse savanne. Dat is gebied onder de Sahara. Ze zijn vooral bijzonder vanwege hun bijzondere paringsgedrag. Daarbij springen ze op en neer en voeren ze tegelijkertijd een dansje uit. Ongetwijfeld een zeer elegante manier om de aandacht van de vrouwtjes te trekken. De kroonkraan leeft behalve op de grond, ook in de boom en leeft vooral van insecten. Juist omdat het zo`n elegante vogel is, is hij ook verkozen tot het nationale symbool van Oeganda.

8. De Californische condor (2,8 meter)

Californische condor

Iedereen die wel eens een Amerikaanse western heeft gekeken, zal de Californische condor herkennen. Het is één van de symbolen van de Verenigde Staten. Toch is de kans dat je er ook nu nog eentje in het wild zult tegenkomen niet zo groot. De Californische condor is namelijk ernstig bedreigt. Op een gegeven moment was hij zelfs zo goed als uitgestorven. Gelukkig waren er nog een aantal dieren over. Door middel van een fokprogramma worden ze nu weer uitgezet in het wild. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is de condor geen gewelddadige vogel. Het is namelijk een aaseter. Dat betekend dat hij continue op zoek is naar gestorven dieren en daarvan het vlees opeet.

7. De vale gier (2,8 meter)

vale gier
Calo Bescós/wikicommons

Ook deze vogel is bekend van verhalen. Op het moment dat je zwalkend door de woestijn loopt, zonder water. De uitputting slaat toe en je dreigt het loodje te leggen. Op dat moment zie je in de lucht al de eerste vleugels van 1,4 meter per stuk verschijnen. Het is de vale gier. Klaar om zich aan jou tegoed te doen en ondertussen wachtend op de woestijn om zijn gruwelijke werk uit te voeren. Gelukkig komt het in die verhalen nooit zover en blijft de vale gier zonder prooi achter. Je zult inmiddels wel begrepen hebben dat de vale gier ook een aaseter is en onder meer in Noord-Afrika voor komt. Toch zijn deze dieren veel interessanter dan alleen dit. Hun grote vleugels komen zeer goed van te pas bij het overbruggen van de grote afstanden tussen hun prooien. Vaak maken ze gebruik van de thermiek, om daar letterlijk op te zweven. Maar als ze hun beste doen kunnen ze een snelheid van wel 70 km/u bereiken.

6. De lammergier (2,99 meter)

lammergier
Richard Bartz/wikicommons

De lammergier is een zeer indrukwekkende vogel met een enorme spanwijdte van bijna drie meter. Hij komt voor in bergachtige gebieden in Europa en Azië. De lammergier zoekt vanaf grote hoogte naar aas. En vanaf grote hoogte is ook echt vanaf heel grote hoogte. Het record staat op ruim 7 kilometer! Probeer dan nog maar eens een konijn te spotten op de grond.

5. De wilde zwaan (3 meter)

wilde zwaan

Tussen al deze machtige roofdieren valt de wilde zwaan ineens op vanwege haar simpelheid. Toch is deze vogel ook gelijk een recordhouder binnen deze lijst. Het is namelijk ook de zwaarste vliegende vogel. Sommige soorten in Amerika kunnen tot wel twintig kilo zwaar worden. De wilde zwaan gebruikt haar grote vleugels vooral om grote afstanden af te kunnen leggen tussen onder meer de broedgebieden en de per seizoen afwisselende jachtgebieden.

4. De Andescondor (3,4 meter)

Andescondor
Pedro Szekely/flickr/CC BY-SA 2.0

De Andescondor is misschien wel de bekendste van de condorsoorten. Hij leeft in het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte. Net zoals zijn Californische neef is het een aaseter. Maar ja, als je zo groot en machtig bent is de verleiding soms groot om het lot een handje te helpen. De Andescondor staat er zodoende ook om bekend om actief te jagen op kleine en middelgrote dieren.

3. De Afrikaanse maraboe (3,4 meter)

Afrikaanse maraboe
Charlesjsharp/wikicommons

Behalve arenden, condors en zwanen kan deze lijst natuurlijk niet zonder… een ooievaar. De maraboe is een groot uitgevallen neef van de Nederlandse ooievaar. Qua uiterlijk lijkt hij er niet echt op. Bovendien is het een aaseter. Je vindt ze in Afrika ten zuiden van de Sahara en vaak in gezelschap van gieren. Wel bouwen ze omvangrijke nesten en vindt je ze, net als in Nederland, ook vaak in de buurt van dorpen en steden.

2. De roze pelikaan (3,6 meter)

roze pelikaan
Arturo de Frias Marques/wikicommons/CC BY-SA 4.0

Met zo`n enorme vleugelwijdte is de roze pelikaan niet makkelijk te missen. Hij heeft deze enorme vleugels overigens niet voor niets. De roze pelikaan leeft namelijk vooral boven zee en verwerkt per dag een enorme hoeveelheid vis. Door zijn enorme vleugels kan hij ver de zee op vliegen en kan hij bovendien ook perfect gebruik maken van de thermiek. Zo bespaart hij energie en vergroot hij zijn jachtgebied. De roze pelikaan komt voor in een groot gebied. Variërend van de oostkant van de Middellandse Zee tot helemaal aan Zuid-Afrika en Vietnam aan toe.

1. De grote albatros (3,6 meter)

grote albatros
JJ Harrison/wikicommons/CC BY-SA 3.0

`Groot` is duidelijk een understatement als je hebt over deze albatros. In het Engels heet deze soort de `wandering albatros`. Oftewel, de zwervende albatros. Dat past ook helemaal bij zijn gedrag. De grote albatros brengt namelijk vrijwel al zijn tijd door op zee, waar hij jaagt op vis. Hij komt slechts één keer per jaar aan land om daar te broeden. Hij komt vooral voor in de buurt van Canada en het noordoosten van de VS. Helaas gaat het niet heel goed met de grote albatros. Dit komt ondermeer door overbevissing en plastic in de zee. Het is bekend dat albatrossen stukjes plastic soms verwarren met voedsel voor hun kinderen, met alle vervelende gevolgen van dien.

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media