Iedereen is wel bekend met de term de “Big 5” . De vijf beroemde dieren van Afrika: Het Luipaard, de Afrikaanse leeuw, de Afrikaanse buffel, de Afrikaanse olifant en de Neushoorn. Ooit bedacht als term door ‘big game’ jagers, maar ondertussen vooral gebruikt bij safari’s.

Wist je trouwens dat we in Nederland ook een eigen Big Five hebben?

Minder bekend zijn de “Ugly five” van Afrika. Oftewel de vijf lelijkste dieren die op het continent wonen. We zetten ze voor je op een rij.

1. Het Wrattenzwijn

wrattenzwijn

Het wrattenzwijn leeft in grote groepen en brengt het grootste deel van zijn tijd door met het zoeken naar voedsel. Wrattenzwijnen maken deel uit van de varkensfamilie en komen veel voor in Afrika. Ze slapen onder de grond in holen die ze stelen van andere dieren zoals het aardvarken.

2. De Afrikaanse Maraboe

afrikaanse maraboe

De Maraboe is een van de grootste vogels in de wereld. Ze zien er met hun kale kop, op wat pluizig haar na, heel bijzonder uit. Interessant weetje over de maraboe, ze hebben holle botten bij hun poten en voeten, anders zouden ze te zwaar zijn om te vliegen. Maraboes zijn aaseters die van alles eten, van termieten, flamingo’s en kleine vogels en zoogdieren tot menselijk afval en dode olifanten. Ze voeden zich ook met karkassen net als gieren en hyena’s, die toevallig ook in deze lijst staan!

3. Het Wildebeest

Wildebeest

Het wildebeest staat bekend om zijn buitenproportionele lichaam. Het is een van de grootste antilopen soorten. Het uiterlijk van de wildebeest lijkt op de combinatie van drie verschillende dieren: de kop van een os, de manen van een paard en horens van een buffel.

4. De Gier

gier

De gieren behoren tot de grootste vogelsoorten op aarde. De kale kop en nek geeft ze hun lelijke uiterlijk. Functioneel is het wel. Gieren eten namelijk van rottende karkassen en als ze veren hadden zouden bacteriën en parasieten zich hier kunnen nestelen en voor infecties zorgen.

5. De Hyena

Hyena

Als baby zien ze er nog zo schattig uit, maar naarmate ze ouder worden krijgen ze een minder plezierig uiterlijk om te zien. Dit heeft alles te maken met hun tanden die door botten kunnen bijten.

Lees hier 10 weetjes over hyena’s.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media