Wanneer je denkt aan gevaarlijke dieren, zal je waarschijnlijk denken aan alle roofdieren in Afrika, de giftige slangen in het midden-oosten en de dodelijke zeedieren die je in verre oceanen vindt. Al deze gevaarlijke dieren lijken ver van huis te zijn, maar er zijn ook een aantal gevaarlijke beestjes in Europa te vinden. Misschien zijn ze niet zo dodelijk als de giftige insecten en reptielen in andere delen van de wereld, maar ook deze dieren kunnen wat schade aanrichten. Wil je weten waar je voortaan voor moet oppassen? Dit zijn die 10 gevaarlijkste dieren van Europa.

10. Schapenteek


Richard Bartz/wikimedia

Teken kun je bijna overal in de natuur vinden. Deze insecten wachten in bomen en planten tot er een nietsvermoedend slachtoffer voorbij komt lopen waar ze zich in vast kunnen bijten. Teken leven namelijk van het bloed van mensen en dieren. Ze blijven net zo lang in je huid zitten tot ze zich helemaal vol hebben gezogen en geen hap meer door hun keel krijgen. Dat klinkt vervelend, maar gelukkig merk je er meestal niks van. Waar je wel iets van kunt merken, zijn de verschillende ziektes die deze insecten met zich meedragen. Lyme en Q-koorts zijn twee van de gevaarlijkste virussen die ze over kunnen dragen.

9. Portugees oorlogsschip

portugees-oorlogsschip
Scott Sonnenberg/wikicommons

Eigenlijk is dit dier helemaal niet één dier, maar een verzameling van allerlei verschillende poliepen. Toch ziet het Portugees oorlogsschip eruit als een kwal. Een steek van dit dier voelt als een zweepslag en is bovendien ook nog eens levensbedreigend. Het gif kan ervoor zorgen dat je lichaam in shock raakt en dat het hart en de longen niet meer goed functioneren. Tel daarbij op dat je waarschijnlijk in de zee wordt gestoken en het risico op verdrinking wordt ontzettend groot.

8. Europese zwarte weduwe

Het is de meest giftige spin van Europa en hij heeft een gif dat veel lijkt op dat van de andere zwarte weduwe. Dit exemplaar leeft vooral in de mediterrane landen, waardoor het beestje ook wel de mediterrane zwarte weduwe wordt genoemd. Een kleine beet is genoeg om intense pijn te veroorzaken, maar er zijn ook nog grotere risico’s verbonden aan een beet. Wanneer je minder geluk hebt, zal je last gaan krijgen van misselijkheid, stuiptrekkingen en hartritmestoornissen. Hierdoor kan deze kleine spin levensgevaarlijk zijn voor mensen en dieren.

7. Veelvraat

Dit schattige beestje is niet heel veel groter dan een gemiddelde hond, maar schijn bedriegt. De veelvraat staat er namelijk om bekend dat hij ontzettend agressief is. Deze dieren zijn familie van de bever en leven vooral in noordelijke gebieden. Ze lijken nergens bang voor te zijn, want deze roofdieren vallen werkelijk alles en iedereen aan. Zo is het wel eens voorgekomen dat een veelvraat een ijsbeer wist te vermoorden. Met zijn scherpe tanden en klauwen is zelfs deze gigantische tegenstander geen uitdaging voor hem. In het Engels staat het beestje bekend als de Wolverine en bij fans van comic-boeken of comic-films gaat er dan vast een belletje rinkelen!

6. Aspisadder


Felix Reimann/wikimedia

Giftige slangen komen nauwelijks voor in Europa, laat staan giftige slangen die in staat zijn om een mens te doden . De Aspisadder is de gevaarlijkste soort die je hier kunt vinden. De slang woont vooral in het zuidwesten van Europa en kan dodelijk zijn. Ongeveer vier procent van de mensen die wordt gebeten overleeft het niet. De overige slachtoffers komen er ook niet zomaar vanaf. Naast de heftige pijn kan het gif van de Aspisadder ook zorgen voor blijvende schade aan je ogen en je lever. In Nederland komt overigens ook een adder voor, de ‘gewone adder’, ook giftig, maar minder giftig dan de aspisadder.

5. Europese wolf


Mas3cf /wikimedia

Wolven hebben eeuwenlang de natuur in Europa overheerst. Het was in vorige eeuwen dan ook niet zo uitzonderlijk wanneer er een mens werd opgegeten door een wolf. Tegenwoordig zie je deze dieren steeds minder, maar dat betekent niet dat ze meteen liever zijn geworden. Over het algemeen houden wolven zich op afstand. Ze proberen zo min mogelijk met mensen te maken, en omgekeerd geldt meestal hetzelfde. Wanneer ze wild zijn willen ze alleen wel eens een aanval inzetten. Met een hele roedel vallen ze de zwakste prooi aan: kinderen of vrouwen. Gelukkig is een aanval tegenwoordig erg zeldzaam.

4. Bruine beer

Bruine beer2
Yathin S Krishnappa /wikicommons

We hebben allemaal wel eens een knuffelbeer gehad, maar eigenlijk zijn deze dieren helemaal niet zo lief. Ze leven vooral in het oosten van Europa, waar ze zich schuilhouden in beboste gebieden. Ze kunnen tot wel 400 kilo wegen, snel rennen en hebben natuurlijk hun indrukwekkende klauwen en tanden. Beren jagen meestal niet op zoek naar mensen, maar wanneer je als mens een bruine beer tegenkomt kun je wel in gevaar zijn. Deze dieren kunnen krachtiger bijten dan een leeuw, dus je hebt een probleem als ze het op je gemunt hebben.

3. Witte haai

witte haai
Pterantula/wikicommons

Je kent de witte haai misschien van de kusten langs Australië en de Verenigde Staten, maar deze haai komt ook gewoon in Europa voor. Ze zwemmen graag in het warme water van de Middellandse zee. Uit onderzoek blijkt ook nog eens dat de witte haaien in Europa groter zijn dan hun soortgenoten in andere delen van de wereld. Ze vallen niet vaak aan in Europa, maar als ze dat doen is er een grote kans dat je het niet overleeft.

2. Wild zwijn


Richard Bartz/wikimedia

Je zou een zwijn misschien niet als een van de gevaarlijkste dieren van Europa zien, maar dat zijn ze toch wel. Wilde zwijnen lijken eigenlijk helemaal niet op de lieve hangbuikzwijntjes die je bij de kinderboerderij vindt. Deze dieren kunnen snel rennen en hebben imposante slagtanden. Hiermee vallen ze ook af en toe een mens aan. Dit doen ze vooral om zichzelf te verdedigen, maar het resultaat kan wel erg bloederig zijn.

1. IJsbeer

ijsbeer
Alan Wilson / naturespicsonline.com

In de noordelijkste delen van Europa vind je deze witte knuffelberen. Althans, ze zien er erg knuffelbaar uit, maar zijn dat zeker niet. Het unieke aan de ijsbeer is dat deze dieren een mens uit zichzelf aanvallen. Ze doen het niet ter verdediging, maar soms ook gewoon omdat ze een lekkere maaltijd zoeken. Wegrennen heeft geen zin, want een ijsbeer kan net zo snel rennen als een olympisch kampioen.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media