Noorwegen is een prachtig land met een rijke natuur. In de bergen, fjorden en bossen van Noorwegen wonen dan ook een aantal bijzondere dieren. Ben je benieuwd naar de beestjes die de natuur van dit land hun thuis maken? Lees dan verder, want hier vind je de top 10 geweldige dieren in Noorwegen.

Rendier

rendier

Wanneer je denkt aan een besneeuwd en koud Noorwegen, dan denk je waarschijnlijk ook aan een rendier dat door de bossen wandelt. Deze dieren leven in grote kuddes en zijn helemaal aangepast aan het koude klimaat. Zo kunnen ze extra goed in het donker zien, wat belangrijk is in de winters in Noorwegen. De zon komt dan niet of nauwelijks tevoorschijn, vooral in het noorden. Soms worden rendieren gehouden voor hun melk, maar het is ook mogelijk om rendiervlees te eten.

Baardrob

baardrop

De baardrob hoort thuis in de familie van de zeehonden. Ze vallen vooral op dankzij hun kleine kop, die niet in verhouding is met de rest van hun lange lichaam. De dieren hebben snorharen die ze gebruiken om hun prooien mee op te sporen en de volwassenen hebben meestal geen tanden. Ze genieten van het leven in een koud klimaat, dus ze zijn vooral rondom het noordpoolgebied te vinden. Daarom kom je ze ook af en toe tegen wanneer je vlakbij de noordkust van Noorwegen bent.

Zeearend

zeearend

Het is indrukwekkend om een zeearend in actie te zien, want dit zijn grote roofvogels die moeiteloos op hun prooi jagen. Zoals hun naam al aangeeft, leven de dieren vooral rondom de kust. Hier jagen ze op vissen die ze rechtstreeks uit het water halen. Is het te koud in Noorwegen en is het water bevroren? Dan snacken ze gewoon op aas dat ze rondom de ijsschotsen vinden.

Bultrug

bultrug 3

Het is een traktatie om een Bultrug in het wild te zien, want deze dieren zijn indrukwekkend groot. Deze vinvis kan namelijk 12 tot 16 meter lang worden en weegt met gemak 25 tot 30 ton. Je kunt dus niet om de bultrug heen wanneer hij naar het wateroppervlak zwemt. Soms springen ze zelfs helemaal boven het water uit. Hij gebruikt zijn krachtige staart om prooien uit te schakelen, waarna hij ze in alle rust op kan eten.

Euraziatische lynx

Euraziatische lynx

In de Noorse natuur sluipt ook een indrukwekkende katachtige rond. De Euraziatische lynx is ongeveer zo groot als een herdershond en is een echt roofdier. Je herkent deze dieren aan hun korte staart en gepluimde oren. Ze hebben vlekken op hun vacht en dikke haarkussentjes rondom de poten. Dat is ideaal om te overleven in het koude Noorwegen. Zodra het gaat schemeren komen de dieren tevoorschijn, waarna ze op jacht gaan op hazen, reeën en gemzen.

Papegaaiduiker

papegaaiduiker 2

De papegaaiduiker is een klein vogeltje met een opvallend uiterlijk. Hij heeft een zwarte rug en een witte borst, maar een felgekleurde snavel. Deze kan rood, blauw en geel zijn. Hierdoor wordt hij ook wel de clown der zeevogels genoemd. Papegaaiduikers leven vooral in het noorden van Noorwegen, waar ze aan de kust verblijven. Hier vangen ze vis, kreeftjes en wormen om te overleven.

Poolvos

poolvos 2

De poolvos is familie van de gewone vos, maar is helemaal aangepast aan het leven in koude gebieden. Zo krijgen ze in de winter een prachtige witte vacht, waardoor ze niet opvallen in de sneeuw en zichzelf lekker warm kunnen houden. In de zomermaanden hebben ze juist een dunnere vacht met een grijsbruine kleur. Poolvossen leven in het noordelijkste gebied van Noorwegen, waar ze vooral jagen op kleine zoogdieren.

Eland

eland 2

Je herkent een eland moeiteloos dankzij zijn indrukwekkende gewei. Ze hebben bovendien een opvallend grote snuit en lange poten die het makkelijk maken om door de sneeuw te lopen. Het zijn planteneters die voornamelijk leven van boomschors. Ze eten met gemak tien kilo per dag, dus het is belangrijk dat ze in een bosrijk gebied leven. In Noorwegen voelen ze zich helemaal thuis in de dichtbegroeide naaldbossen.

Walrus

walrus

Ook de walrus is een roofdier dat zich helemaal op zijn gemak voelt in het koude klimaat van Noorwegen. Deze dieren hebben opvallend lange slagtanden. Deze zijn gemiddeld 50 centimeter lang, maar ze kunnen ook een meter lang worden. Ze hebben bovendien dikke snorharen en een relatief kleine kop in verhouding met de rest van hun lichaam. Ze leven vooral in het poolgebied, waar ze slakken, mosselen en kreeften eten.

Lees hier 13 leuke Walrus weetjes.

IJsbeer

ijsbeer

Ze zien er ontzettend schattig uit met hun witte vacht, maar je wilt zeker geen ruzie krijgen met een ijsbeer. Deze dieren zijn namelijk vleeseters en doorgewinterde jagers. Ze leven vooral van zeehonden, maar vangen soms ook vis en zeevogels. Dankzij hun witte vacht vallen ze niet op in de sneeuw in het noorden van Noorwegen.

Lees hier nog 10 IJsbeer weetjes.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media