Dieren zijn soms net mensen. Dat valt ons vooral op wanneer ze net zo inventief zijn als wij, bijvoorbeeld door gereedschap te gebruiken. Sommige dieren kijken het een en ander af van mensen, maar andere diersoorten maken al eeuwenlang gebruik van handig gereedschap dat hun leven net iets makkelijker maakt. Ben je benieuwd naar de creatieve manieren waarop dieren gebruik maken van de materialen om hen heen? Hier lees je over 11 slimme dieren die gereedschap gebruiken.
11. Amphioctopus marginatus (kokosnootoctopus )
Nick Hobgood /wikicommons
Dit zeedier staat ook wel bekend als de kokosnootoctopus. Deze naam heeft hij niet voor niets gekregen, want deze octopus gebruikt kokosnoten om in te schuilen. De meeste vissen kiezen ervoor om zich te verstoppen achter koraal of zeeplanten. Zo worden ze niet gezien door hongerige vijanden. De kokosnootoctopus pakt het allemaal iets grondiger aan en kiest ervoor om een echte schuilkelder te bouwen. Zo is hij helemaal niet meer zichtbaar voor zijn vijanden!
10. Chimpansee
Het is algemeen bekend dat chimpansees ontzettend intelligent zijn. Deze dieren gebruiken dan ook allerlei verschillende soorten gereedschap tijdens hun dagelijkse leven. Er is één vorm van gereedschap die ontzettend opvallend en ook een beetje angstaanjagend is. Het is namelijk wel eens voorgekomen dat een groep chimpansees op jacht ging met behulp van wapens. De mensapen braken takken af en gaven deze wapens een extra scherpe punt. Met deze scherpe pijlen openden ze de jacht op andere dieren. Ook zijn er chimpansees bekent dit takjes gebruiken om termieten te vangen.
9. Lipvissen
Er zijn talloze vissen die tot de lipvissen behoren. Een aantal van deze visjes gaat wel heel slim te werk wanneer ze op zoek zijn naar een hapje om te eten. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat deze vissen weekdieren van de zeebodem oppakken om ze vervolgens verderop tegen een steen aan te slaan. Zo kunnen ze hun maaltijd makkelijk en zonder tegenspraak opeten.
8. Beren
Het maakt niet uit of je met een ijsbeer, grizzlybeer of bruine beer te maken hebt: al deze soorten zijn even intelligent wanneer het op gereedschap aankomt. Beren zijn ontzettend goed in het vinden en stelen van voedsel, zelfs wanneer ze een plastic bak moeten openen. Daarnaast maken deze dieren ook gebruik van stenen. Zo gebruiken ze stenen om hun gezicht mee te krabben, maar kunnen ijsberen ook ijsblokken gooien wanneer ze boos of gefrustreerd zijn.
7. Alligators
Je wilt deze engerds het liefste niet tegenkomen in het wild. Gelukkig jagen deze roofdieren vooral op kleinere dieren zoals vogels. Wetenschappers hebben zelfs ontdekt dat ze gereedschap gebruiken om hun prooi in de val te lokken. Tijdens het nestseizoen verzamelen sommige alligators takjes op hun hoofd. Een nietsvermoedend vogeltje ziet de takjes drijven op het water en besluit om ze mee te nemen. Vervolgens duikt de alligator uit het water om de vogel in één hap te verslinden.
6. Olifanten
Je zou zeggen dat hun slurf meer dan genoeg is om iedere klus te klaren, maar toch maken olifanten gebruik van verschillende gereedschappen om hun leven wat makkelijker te maken. Zo vertrappen de dieren boomstammen om kleine stokjes te verzamelen. Deze stokjes gebruiken ze dan weer om hun rug mee te krabben. Daarnaast gebruiken de dieren ook boomschors om natuurlijke waterputten mee af te sluiten. Zo verdampt het water minder snel en kunnen andere dieren het water niet opdrinken.
5. Dolfijnen
Als dier is het niet altijd even veilig om op zoek te gaan naar een smakelijk hapje. Dolfijnen krijgen bijvoorbeeld last van prikkende en snijdende rotsen die de weg naar hun maaltijd versperren. Deze dieren zijn gelukkig ontzettend slim, dus ze kunnen altijd wel een passende oplossing bedenken voor hun problemen. Zo dragen sommige dolfijnen sponsdieren op hun wangen wanneer ze op zoek gaan naar eten. De sponzen zorgen ervoor dat ze zichzelf niet bezeren wanneer ze hun kop tussen scherpe stenen steken.
4. Orang-oetans
Deze mensapen hebben ontdekt hoe ontzettend handig takjes kunnen zijn. De dieren gebruiken houten stokjes voor bijna ieder klusje dat ze moeten klaren. Zo transformeren ze een takje soms in bestek, maar gebruiken ze deze natuurlijke materialen ook als schroevendraaier. Ook bladeren worden goed gebruikt door Orang-oetans. Een groot blad is namelijk de perfecte handschoen wanneer je op zoek bent naar insecten die op prikkende planten leven. Sommige wetenschappers denken zelfs dat deze mensapen stokjes gebruiken om de diepte van een plas water te meten.
3. Zeeotters
Steen is de belangrijkste vorm van gereedschap voor zeeotters. Deze dieren gebruiken stenen voor werkelijk alles: ze slaan er hun eten mee kapot, gebruiken keien als hamers en gebruiken dit gereedschap zelfs om eten los te wrikken van rotsen in het water. Opmerkelijk genoeg weten niet alle otters hoe ze stenen als gereedschap moeten gebruiken. Dit is kennis die ouders overdragen op hun kinderen, waardoor sommige families wel weten hoe ze gereedschap moeten gebruiken en andere niet.
2. Spechtvinken
Het is natuurlijk lastig om te bepalen of vogels echt gereedschap gebruiken. Ze gebruiken namelijk ook hun instinct om nesten te bouwen. Wetenschappers tellen dit niet als het gebruik van gereedschap, omdat het geen aangeleerd gedrag is maar juist een natuurlijk proces. Spechtvinken maken wel echt gebruik van gereedschap. Deze vogels zorgen er namelijk voor dat ieder takje precies in hun nest past. Dit doen ze door de vorm van een takje aan te passen met hun bek. Deze techniek moeten de vogels echt leren, want wetenschappers zien dat de vogels de techniek door de jaren heen ontwikkelen.
1. Dorymyrmex bicolor
Wetenschappers vinden het lastig om te bepalen of vogels gereedschap gebruiken, maar voor insecten is dit nog moeilijker. Deze beestjes functioneren namelijk alleen maar door hun instinct. Toch denken sommige wetenschappers dat de Dorymyrmex bicolor wel degelijk gereedschap gebruikt. Deze miersoort heeft namelijk competitie van een andere mierensoort in zijn gebied. De insecten gebruiken daarom steentjes om de ingang van de kolonie van hun vijand te blokkeren. Wetenschappers vinden dit gedrag te intelligent om het instinct te noemen, vooral omdat ander mieren dit niet doen.