We hebben allemaal wel familieleden die helemaal niet op ons lijken. In het dierenrijk is dat niet anders. Veel diersoorten zijn nauwe verwanten, terwijl je dat in eerste instantie helemaal niet zou zeggen. Welke dieren dat zijn? Je leest het in de top 5 dieren waarvan je niet gelooft dat ze familie van elkaar zijn.
Mierenegels en vogelbekdieren
Ze zien er compleet anders uit, maar toch horen deze dieren bij dezelfde familie, namelijk de familie van cloacadieren. Dat betekent dat het zoogdieren zijn die eieren leggen, wat erg zeldzaam is. Mierenegels hebben een stekelachtige vacht en een lange, smalle snuit waarmee ze insecten vangen, terwijl vogelbekdieren een glad lichaam met een soort beverstaart en eendensnavel hebben.
Lees hier leuke mierengel weetjes en hier leuke vogelbekdier weetjes.
Tapirs en neushoorns
Tapirs zijn klein en hebben een opvallend lange snuit. Je zou dus niet zeggen dat ze familie zijn van grote en indrukwekkende neushoorns. Beide diersoorten zijn onevenhoevigen en horen bij de familie ceratomorpha. Het zijn planteneters die voornamelijk gras grazen en andere planten eten. Dat is niet het enige wat ze met elkaar gemeen hebben. Beide dieren leven graag in of rondom water. Zo genieten neushoorns van modderbaden terwijl tapirs lekker zwemmen en hun lange snuit als snorkel gebruiken.
Degenkrabben en spinnen
Je zou zeggen dat een degenkrab nauwer verwant is met andere krabben dan met spinnen, maar niets is minder waar. Beide diersoorten hebben gifkaken aan de voorkant van hun kop, waarmee ze prooien kunnen vastpakken en verbrijzelen. Degenkrabben hebben bovendien een lichaam dat uit verschillende segmenten bestaat en poten met gewrichten. Dat is gebruikelijk bij spinnen maar helemaal niet bij krabben. Dat verklaart waarom deze diersoorten zo veel op elkaar lijken en dus onverwachte familieleden zijn.
Olifanten en lamantijnen
De één leeft op het land en de ander in de oceaan. Hoe kan het dan dat deze twee diersoorten toch familie van elkaar zijn? Olifanten en lamantijnen zijn allebei nakomelingen van een plantenetend zoogdier dat ongeveer 60 miljoen jaar geleden op aarde leefde. De olifant leeft het liefste in tropische gebieden van Afrika en Azië, terwijl de lamantijn meestal in de ondiepe kustgebieden van de Caraïben, West-Afrika, het zuiden van de Verenigde Staten en de Amazonerivier te vinden is. De olifant is het grootste landdier met een gewicht dat kan oplopen tot 6.000 kilo. Lamantijnen zijn wel een stuk kleiner, met een gewicht van ongeveer 450 kilo.
Schorpioenen en teken
Sommige mensen moeten er niet aan denken om een schorpioen in het wild tegen te komen, maar ze weten misschien niet dat het broertje van de schorpioen overal in Nederland te vinden is. Teken zijn nauw verwant aan schorpioenen, want deze beestjes horen bij de familie van de spinachtigen. Schorpioenen horen ook in deze groep thuis. Beide dieren hebben acht poten en een ontzettend sterk geurvermogen om prooien mee op te sporen. Ze zijn bovendien ouder dan dinosaurussen. Er wordt namelijk gedacht dat ze 400 miljoen jaar geleden al op aarde te vinden waren.