Van sommige dieren weet iedereen hoe je een groep noemt. Neem koeien, een groep is uiteraard een kudde. Bij wolven is de groepsnaam een roedel, maar hoe zit dat bijvoorbeeld bij katten of flamingo’s? Wij gingen op onderzoek uit en kwamen tot de toch wat korte lijst, waarbij veel dierengroepen dezelfde naam kennen. We werden een beetjes jaloers op de Engelse taal die voor iedere groep dieren een eigen naam kent, wat denk je van: a gang of buffalos, a murder of crows, a parade of elephants, a tower of giraffes en een shiver of sharks. En deze lijst gaat zo nog wel even door.

Hoe dan ook dit zijn de Nederlandse namen van groepen dieren. Mocht er nog een groepsnaam missen horen we dat graag! Laat je het ons weten bij de reacties?

Roedel: Groep (wilde) honden, wolven, herten

wilde honden roedel
Een roedel wilde honden
herten roedel
Een roedel herten
wolven roedel
Een roedel wolven

Wanneer dieren leven in een roedel betekent dit dat er een sterke hiërarchie heerst in de groep. Ieder lid kent zijn plaats. Deze plaats is bepalend voor zijn rol.
Bij de hondachtigen wordt de roedel geleid door het alfareutje en de alfateef. Dit zijn over het algemeen de dieren die zorgen voor nageslacht.
Sommige hertachtigen leven ook in een roedel, hier is het enkel de alfaman die aan het hoofd staat. Deze bevecht zijn positie met mannetjes van buiten de roedel.

Kudde: Koeien, olifanten, kamelen, paarden

kudde olifanten
kudde koeien

Voor veel zoogdieren die in groepen leven wordt de naam ‘kudde’ gebruikt. Je kent ook wel de term kuddedier. Een kudde zorgt voor bescherming tegen onder andere roofdieren. Wanneer een deel graast kunnen de andere op de wacht staan.

School: vissen

school vissen

Een school bij vissen is zeer vergelijkbaar met de kudde. Ook hier geldt dat veel vissen bij elkaar bescherming bieden tegen roofdieren. Haringen zijn een bekend voorbeeld van vissen die in scholen zwemmen.

Zwerm: insecten, vogels of vleermuizen

zwerm sprinkhanen
zwerm muggen
Zwerm muggen
zwerm vleermuize
Zwerm vleermuizen
zwerm vogels
Zwerm vogels

Kuddes zijn er op het land, scholen in het water en zwermen is de benaming van grote groepen in de lucht. Dit kunnen insecten, vogels of vleermuizen zijn.

Troep: apen, leeuwen, hyena’s, dolfijnen

troep leeuwen
troep apen

Groepen apen noemen we meestal een troep. Het zijn sociale dieren. Het grote verschil met kuddes is dat een troep zich kan opsplitsen in verschillende troepen en daarna weer kan samenvoegen (bijvoorbeeld om te overnachten).

Sprong: Konijnen

sprong konijnen

Bij een groep konijnen wordt weleens gesproken van een sprong. Maar je hoort ook wel mensen praten over een roedel konijnen.

Cluster: een groep (huis)katten

groep katten cluster

Een groep katten wordt ook wel een cluster genoemd. Maar katten zijn eigenlijk solitaire dieren en er wordt dan ook niet over een groep gesproken.

Rotte: Wilde Zwijnen

rotte wilde zwijnen

Wilde Zwijnen zijn echte groepsdieren, ze leven met zo’n dertig dieren bij elkaar. De vrouwtjes en de jongen dan, de mannetjes leven vanaf hun derde levensjaar alleen. Zo’n groep wilde zwijnen wordt een ‘rotte’ genoemd.

Kolonie: mieren, pinguins, apen, dassen, zeehonden, zeerobben

mieren kolonie
kolonie pinguins

Er zijn twee soorten koloniën in het dierenrijk, die met en die zonder koningin. De eursociale insecten als termieten, mieren, honingbij en de gewone wesp zijn voorbeelden van koloniën met koningin. De koningin legt de eieren die een volgende generatie gaan vormen.
Bij koloniën zonder koningin zijn er grote verschillend. Zo zijn er kolonies met veel sociale structuur (gorilla’s), maar ook met weinige sociale structuur (vleermuizen).

Bed: oesters

oesterbed

Oesters leven vastgegroeid aan een hard substraat in zout water. Een oester kan zelf ook dienst doen als substraat. Zo kunnen er grote groepen oesters samenleven, dit wordt wel een oesterbed (of oesterbank) genoemd.

Banken: mosselen

mosselen bank

Net als oesters groeien mosselen op een substraat. Een groep mosselen bij elkaar wordt een mosselbank genoemd.

Toom: groep ganzen, kippen en eenden

toompje kippen

Kippen en andere hoendervogels zijn groepsdieren. Er wordt gesproken van een toom of een toompje kippen.

Volk: bijen

beien volk

Een groep bijen heet een bijenvolk. Deze groep bestaat uit darren (de mannetjes), werksters en een koningin.

Parlementen: groep uilen

groep uilen parlement

Waarschijnlijk is dit meer een vertaling uit het Engels, maar een groep uilen wordt ook in Nederland weleens een parlement genoemd.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media