De verschillen in grootte tussen dieren uit een soort kunnen heel groot zijn. De kleinste zijn soms enkele centimeters groot terwijl er ook exemplaren zijn van meer dan een meter. Wij zetten al deze reuzen van hun soort voor je op een rij!

Grote roze zeester (Pisaster brevispinus)


Amanda Cook via Biodiversity of the Central Coast

D. Gordon E. Robertson /wikicommons

Zo groot kenden we de zeester nog niet, meer dan 60 centimeter lang en meer dan 1 kilogram zwaar. De grote roze zeester leeft in het noordoosten van de Grote Oceaan.

Reuzenpissebed

Er zijn zo’n twintig verschillende soorten pissebedden en de meeste daarvan wonen in de zee. De grootste is het reuzenpissebed die leeft in de diepe, koude delen van de Atlantische Oceaan. Ze worden ongeveer 46 centimeter lang.

Afrikaanse reuzenmiljoenpoot


Bjørn Christian Tørrissen/wikicommons

Een miljoen poten heeft hij niet (256 wel), maar groot is hij wel, zeker als je hem vergelijkt met zijn soortgenoten, de Afrikaanse reuzenmiljoenpoot kan bijna 40 centimeter lang worden. Het is een wijdverspreide soort in laaggelegen gebieden in oostelijk Afrika, van Mozambique tot in Kenia

Aplysia vaccaria

De grootste van alle zeeslakken is de Aplysia vaccaria, ze leven bij de kusten van Californië en Mexico en kunnen bijna 1 meter lang worden en 14 kilogram wegen.

Grote regenworm

In Nederland durven we nog wel een regenwormpje vast te pakken, maar van een grote regenworm die bijvoorbeeld voorkomen in Australië en 3 meter lang kunnen worden zouden we wel een beetje schrikken.

Nemopilema nomurai



KENPEI/wikicommons

De Nemopilema nomurai, die voorkomt in de wateren bij Japan, Korea en China is een hele grote kwal ze worden zo’n 2 meter lang, maar in gewicht zeker niet. Deze kwallen kunnen tot 220 kg per stuk wegen.

Goliathkikker

Een flink uit de kluiten gewassen kikker, om ‘u’ tegen te zeggen! We hebben het over de Goliathkikker, de grootste kikkersoort op aarde. Het beest bereikt een respectabele lengte van 32 centimeter, poten niet meegerekend. Je treft hem aan in de regenwouden van West-Afrika, vooral in Kameroen en Equatoriaal-Guinea. Een kieskeurige eter is hij bepaald niet. Op zijn menu staat zowat alles wat kleiner is dan hijzelf: kleine knaagdieren, insecten, hagedissen.

Reuzenzoetwaterpijlstaartrog


foto: Zeb Hogan, University of Nevada

De reuzenzoetwaterpijlstaartrog kan ten minste 4,6 meter lang en 1,9 meter breed worden en een gewicht bereiken van 600 kilogram. De zweepachtige staart is 1,8–2,5 keer langer dan het lijf. De getande stekel op de staart is de grootste van alle pijlstaartroggen en wordt 38 cm lang. De stekel is bedekt met een laagje giftig slijm en kan dwars door bot heen steken.

Titanus giganteus

titanus-giganteus

Het Amazonewoud is de biotoop van heel wat reuzenkevers maar geen enkele komt in de buurt met de lengte van deze titanus giganteus. Deze is immers de grootste gekende keversoort in het regenwoud en is een van de grootste insectensoorten ter wereld. Er zijn kevers gevonden die wel tot 16 centimeter groot worden. Dit gigantische insect heeft onderkaakbenen die met weinig moeite een potlood in twee kunnen kraken en volgens sommige geruchten zelfs mensenvlees kunnen verscheuren. Geloof het of niet maar deze reuzekever is het doelwit van heel wat avontuurlijke toeristen die maar al te graag foto’s van hen nemen. Zoals bij veel kevers kunnen ze een luid sissend geluid maken als ze bedreigd worden.

Pteropus – Grote vleerhond

Pteropus is een geslacht van vleermuizen welke 64 soorten omvat. De grootste hiervan hebben vleugels die een spanwijdte van 1.5 meter kunnen bereiken.

Kokoskrab


Brocken Inaglory/wikicommons

De naam kokoskrab is wat verwarrend; de soort behoort niet tot de krabben maar tot de heremietkreeften. Als jonge kreeft verlaten ze de zee en leven daarna uitsluitend op het land. De spanwijdte van de poten kan 1 meter worden, ze wegen ongeveer 4 kilogram.

Chinese reuzensalamander


James Joel/flickr

De Chinese reuzensalamander is de grootste amfibie ter wereld. Het dier bereikt een maximale lichaamslengte tot 180 centimeter. Helaas zijn ze ernstig bedreigd in het wild.

Grote agaatslak

De Grote agaatslak kan zo’n 30 centimeter lang worden en meer dan een halve kilogram wegen. Ze zijn dan ook veelvraten, ze lusten meer dan 500 plantensoorten.

Deinacrida (Weta)

deinacrida
Mike Locke/flickr

Oorspronkelijk afkomstig uit Nieuw-Zeeland, deze enorme insecten zijn familie van de krekels. De grootste kunnen wel tot 70 gram wegen, wat ze tot een van de zwaarste insecten ter wereld maakt. Ze zijn echter wel te zwaar en te lang om te kunnen vliegen. Hun lengte kan oplopen tot tien centimeter en dan rekenen we hun poten en sprieten nog niet mee. Hun Engelse naam (Giant weta) is afkomstig van de Maori taal en betekent letter ‘God van de Lelijke dingen.’ Een erfenis die ze meedragen nadat een monnik zich een bult schrok. Ze komen echter wel alleen op eilanden voor.

Walvishaai

Walvishaai grootste haai ter wereld
Walvishaai

De walvishaai is als grootste haaiensoort een van de meest indrukwekkende wezens in de onderwaterwereld. Gemiddeld meet hij zo’n acht meter maar er zijn exemplaren gevonden die wel twaalf meter lang waren. De haai heeft een brede, platte kop waarbij de bek vooraan zit en niet onderaan zoals bij heel wat andere soorten. Walvishaaien leven in de open oceaan tussen 30-40 graden noorderbreedte en 30-40 zuiderbreedte. Deze haaiensoort is relatief ongevaarlijk en op veel toeristische plaatsen kan je ook met deze haai zwemmen.

Capibara

Capibara
Capibara2
Paul Hermans & Charlesjsharp /wikicommons

De capibara of het waterzwijn leeft in waterrijke gebieden in Brazilië en Suriname. Deze grootste knaagdieren ter wereld werden vroeger als huisdier gehouden maar dat is tegenwoordig niet meer toegelaten. Zijn natuurlijke vijanden zijn de jaguar, de anaconda en de mens, die op hem jaagt voor het vlees en zijn huid. De Capibara weegt tot 66 kilogram maar er zijn al exemplaren ontdekt van 91 kilogram.

Komdovaraan


De komodovaraan is de grootste hagedissensoort. Ze kunnen meer dan 3 meter lang worden. Deze varanen zijn zo groot omdat er op de plek waar ze voorkomen (het eiland Komodo) geen andere grote roofdieren voorkomen. Hierdoor hebben deze hagedissen ook een afwijkende levenswijze ten opzichte van andere hagedissen. Wil je meer weten over de komodovaraan lees dan dit artikel.

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media