Niet ieder dier kan de top van de voedselketen bereiken. Er zijn meerdere roofdieren die ook wel apex predators worden genoemd, oftewel: toproofdieren. Deze roofdieren hebben vaak een groot leefgebied en leven in kleine groepen, aangezien ze de baas zijn van hun omgeving en geen natuurlijk vijanden hebben. Wil je weten welke toproofdieren er allemaal zijn? Dit is zijn 15 beroemde apexpredators.
Orka
Veel mensen vinden orka’s vooral lieve zeedieren, mede dankzij de film Free Willy, maar schijn bedriegt. Het zijn echte roofdieren die niet alleen extreem sociaal zijn, maar ook enorme hoeveelheden zeedieren opeten. Een volwassen orka moet gemiddeld bijna 50 kilo eten per dag binnenkrijgen. Het is daarom goed dat het doorgewinterde jagers zijn. Zo kunnen orka’s moeiteloos jagen op dolfijnen, kleine haaien, zeeleeuwen, vissen en otters. Ze werken in groepen om hun prooien uit te putten. En orka’s zelf hebben geen natuurlijke vijanden, vandaar dat ze in de lijst staan van apexpredators.
Lees hier 14 weetjes over Orca’s
Tijger
Grote katachtigen zijn gemaakt als roofdier. Tijgers zijn over het algemeen nachtroofdieren die het liefste in hun eentje jagen. Ze vertrouwen vooral op hun ogen en oren om prooien te vinden, dus reuk is niet zo belangrijk voor deze dieren. Ze vangen allerlei prooien, van buffels en herten tot olifanten en krokodillen. Meestal breken tijgers de nek van hun prooi of bijten ze in de hals om hun prooi te laten stikken.
IJsberen
Met hun prachtige witte vacht zien ijsberen er natuurlijk schattig uit, maar je moet niet vergeten dat het echte toproofdieren zijn. Sterker nog, ze zijn de grootste roofdieren op het land. Ze zijn altijd in de buurt van zee-ijs, waar ze verschillende soorten vissen, watervogels, zeehonden en zeeleeuwen vangen. De dieren wachten meestal bij een barst in het ijs, waar zeeleeuwen naar boven komen om naar adem te happen. De nietsvermoedende dieren worden dan meegesleurd door de ijsbeer.
lees hier 10 weetjes over ijsberen
Witte haai
De witte haai staat bij veel mensen wel echt bekend als een gevaarlijk roofdier. Hij heeft het alleen amper op mensen gemunt. De dieren jagen vooral op zeezoogdieren en vangen soms een schildpad of zeevogel. Een van de belangrijkste tactieken van deze dieren is om onder hun prooi door te zwemmen en van onderen aan te vallen. Ze zijn vrijwel nergens bang voor, ze hebben namelijk geen natuurlijk vijanden. Hoewel ze bij grote uitzondering af en toe worden aangevallen door een groep orka’s.
Lees hier 15 Witte haai weetjes.
Grizzlybeer
Grizzlyberen komen voor in Noord-Amerika en Canada maar zijn helaas kwetsbaar en zijn steeds minder in het wild te vinden. Deze roofdieren zijn echte alleseters. Ze genieten van grassen, noten en zaden, maar jagen soms ook om een ander dier op te eten. Zo zijn ze sterk genoeg om bizons te vangen. In de zomer moeten grizzlyberen veel van dit soort grote prooien vangen, zodat ze de winter door kunnen komen met een goede vetlaag.
Zeekrokodil
Zeekrokodillen zijn de grootse reptielen (en daarmee automatisch de grootste krokodillen) die vandaag de dag op aarde te vinden zijn. Ze zijn vooral te vinden in delen van Oceanië en Azië. De dieren hebben een slimme manier gevonden om te jagen. Ze duiken namelijk helemaal onder water, waarbij ze alleen hun ogen en neusgaten boven het wateroppervlak houden. Zo kunnen ze hun prooien ongezien bespieden. Met hun enorme kaken kunnen ze iedere prooi in één keer doodmaken.
Leeuw
Hij wordt vaak als de koning van de savanne gezien en dat is niet voor niets. Leeuwen zijn sterk en snel genoeg om vrijwel alle dieren in hun omgeving te kunnen vangen. Het zijn echte groepsdieren, maar jagen doen ze individueel. Meestal zorgen de vrouwtjes ervoor dat de rest van de troep genoeg te eten heeft. De dieren eten zebra’s, gazelles, olifanten, giraffes en nog veel meer.
Lees hier over de 8 verschillende leeuwen soorten en hier 20 leuke leeuwen weetjes.
Komodovaraan
De komodovaraan is een groot reptiel dat tot wel 3 meter lang kan worden. Ze leven vooral in delen van Indonesië, waaronder het eiland Komodo. De dieren maken gebruik van gif om hun prooien uit te schakelen. Ze bijten met hun grote tanden in hun prooien, waarna het gif ze sloom en zwak maakt. Vervolgens is het tijd om te eten. Komodovaranen kunnen maar liefst 80% van hun lichaamsgewicht eten tijdens één maaltijd.
Lees hier 12 weetjes over de komodovaraan
Sneeuwpanter
Ook de sneeuwpanter is een grote katachtige die een echt toproofdier genoemd mag worden. De dieren hebben geleerd om in het hoge Himalayagebergte te overleven, met pluizige poten die als sneeuwschoenen functioneren en een lange staart die zorgt voor goede balans. De roofdieren hebben het vooral gemunt op kleine zoogdieren, maar ook vogels, gazelles en jakken staan op het menu.
Lees hier 11 weetjes over de sneeuwpanter
Amerikaanse zeearend
Het is het icoon voor de Verenigde Staten en ook een gevreesd roofdier: de Amerikaanse zeearend. Ze horen bij de grootste roofdieren van Noord-Amerika en zijn vooral rondom het water te vinden. Hier vangen ze watervogels, maar ook vissen en otters. Vanuit de lucht kunnen ze de grond goed scannen, waarna ze een duikvlucht nemen en hun prooi met hun poten vangen.
Dingo
De dingo komt oorspronkelijk uit het zuidoosten van Azië, maar ze zijn vandaag de dag vooral in Australië te vinden. De roofdieren hebben het vooral gemunt op kleine zoogdieren, zoals konijnen en ratten. Ze kiezen ervoor om in paren te jagen wanneer ze een groter dier op het oog hebben. Zo kunnen dingo’s ook kangoeroes of schapen vangen.
Tasmaanse duivel
Dit toproofdier valt niet op vanwege zijn grootte, maar is alsnog de baas over zijn leefgebied. Het zijn nachtdieren die solitair leven en vooral wat grotere zoogdieren vangen, zoals wombats en konijnen. Jagen doen ze alleen, maar eten gebeurt vaak wel in groepsverband. Je herkent de dieren aan hun gegrom en gepiep wanneer ze met zijn allen van een maaltijd genieten.
9 Weetjes over de Tasmaanse Duivel lees je hier.
Zeeluipaard
Het zeeluipaard is niet voor niets vernoemd naar een van de bekendste roofdieren op het land. Je herkent deze soort zeehonden vooral aan de stippen op hun lichaam. Ze eten voornamelijk krill. Deze piepkleine visjes filteren ze uit het water met behulp van hun tanden. Daarnaast jagen zeeluipaarden voor hun maaltijden. Ze zijn ontzettend snel in het water en kunnen zo inktvissen, pinguïns, vissen en andere zeehonden vangen.
Fretkat (Fossa)
Dit roofdier is niet zo bekend bij het grote publiek, maar alsnog een dier om rekening mee te houden. Ze leven op Madagaskar en lijken veel op een katachtige, maar zijn nauwer verwant aan mangoesten. Het zijn echte groepsjagers die vooral kleine zoogdieren, vogels en reptielen vangen. Ook lemuren staan op het menu, maar deze apen leven vooral in bomen. Dat is geen probleem voor de fretkat, want deze dieren kunnen makkelijk in bomen klimmen.
Harpij
De harpij is een van de grootste arenden ter wereld en valt op dankzij zijn grijze verenkroon en intens zwarte ogen. Deze roofdieren leven voornamelijk in regenwouden, waar ze vooral op apen en luiaards jagen. Met hun grote klauwen kunnen ze ook verschillende soorten reptielen, vogels en knaagdieren vangen. Helaas wordt deze diersoort met uitsterven bedreigd vanwege stropers.